DigiD

DigiD betekent Digitale Identiteit. Als je via internet zaken bij de overheid wilt regelen kun je met je DigiD laten zien wie je bent. Met je DigiD kun je inloggen op websites van o.a. de overheid, het onderwijs en de zorg. Denk bijvoorbeeld aan de website van de gemeente, DUO en de Belastingdienst. 

Je herkent websites waar je jouw DigiD moet gebruiken om in te loggen aan het DigiD-logo. Je ziet het logo op het moment dat je moet inloggen.

Er is geen minimumleeftijd voor het aanvragen van je DigiD. Je ouders/verzorgers mogen jou tot je 14e jaar helpen bij het aanvragen en gebruiken van een DigiD. Ben je 14 jaar of ouder? Dan moet je zelf je DigiD aanvragen en gebruiken. Vanaf je 18e verjaardag moet je veel dingen zelf regelen. Zorg er dus voor dat je zeker vanaf je 18e een eigen DigiD hebt.

Heb jij nog geen DigiD? Download de DigiD app via Google Play of de App Store. Bekijk hieronder het stappenplan.
Online stappenplan
PDF stappenplan

  • Let op! De pincode van jouw DigiD-app is privé. Vertel je pincode dus nooit aan anderen.
  • Wil je op een website inloggen met je DigiD? Controleer dan altijd of de website waarop je inlogt https://digid.nl/inloggen is. Dit is de enige website waarop je veilig inlogt met jouw DigiD.
  • Medewerkers van DigiD vragen je nooit naar je gebruikersnaam, wachtwoord of pincode. Niet via de telefoon, niet via e-mail, Twitter, WhatsApp, sms, of welke andere manier.

Waar vind ik hulp?

Heb je vragen over DigiD? Of heb je hulp nodig bij het aanvragen of activeren van jouw DigiD? Neem dan contact op met:

  • DigiD helpdesk – Zoek je vraag op via DigiD helpdesk of bel op werkdagen via telefoonnummer 088 – 123 65 55.
  • De Bibliotheek – In de meeste bibliotheken vind je een Informatiepunt Digitale Overheid waar je geholpen kunt worden met vragen over o.a. DigiD, belastingen, toeslagen, zorg en je rijbewijs. De hulp bij het Informatiepunt Digitale Overheid is gratis. Ook als je geen lid bent.
  • Het buurthuis, wijkcentrum of jongerenpunt – Loop je ergens tegenaan en heb je behoefte aan informatie of advies? Neem contact op met het buurthuis, wijkcentrum of jongerenpunt bij jou in de buurt.