Wat is Digidingen-desk?
Digidingen-desk is een website voor jongeren met informatie over het regelen van digitale overheidszaken. Jongeren krijgen tussen hun 14e en 21e jaar steeds vaker te maken met digitale diensten van de overheid. Denk bijvoorbeeld aan het regelen van een eigen DigiD, het terugvragen van inkomstenbelasting, of het aanvragen van studiefinanciering of zorgtoeslag.
Digidingen-desk heeft als doel jongeren zoveel mogelijk hulp te bieden bij het regelen van dit soort digitale zaken bij overheids- en andere organisaties. Dat gebeurt doordat er per thema concrete stappenplannen en instructiefilmpjes worden getoond, en door het geven van tips en het benoemen van hulpplekken.
Hoe kan ik mijn kind ondersteunen?
Veel jongeren vinden het lastig om zelfstandig digitale overheidszaken te regelen. Niet gek, want er zijn verschillende instanties waar ze dingen moeten regelen en vaak worden er moeilijke woorden gebruikt. Het is dus fijn als jij je kind ondersteunt bij het regelen van deze zaken. Maak dus samen een overzicht van de dingen die je kind al geregeld heeft of nog moet regelen. Maak hierbij gebruik van de thema's en de Checklist van Digidingen-desk.
Neem ook eens een kijkje op:
- NIBUD Scholierenpagina - Over geldzaken en 18 jaar worden.
- Rijksoverheid Checklist 18 Jaar worden - Ontdek wat jouw kind moet regelen.
- 18ennu - Tips en informatiepakket voor 18-jarigen
- Ouders en onderwijs - Advies en informatie voor ouders met kinderen in de schoolgaande leeftijd.
Kletskaarten
Met de gratis kletskaarten van Digidingen-desk kun je aan de hand van vragen, stellingen en dilemma’s met jouw kind in gesprek over digitale overheidszaken zoals DigiD, bijbaantjes, rijbewijs, studeren en de zorgverzekering. Print het bestand, knip de kaartjes uit en start het gesprek!
Wat zijn mijn verplichtingen als ouder?
Je bent als ouder verantwoordelijk voor de verzorging en opvoeding van je kind(eren). Dat staat in de wet. Dit betekent dat je o.a. de kosten van verzorging en opvoeding moet betalen. Dit heet onderhoudsplicht. De onderhoudsplicht geldt ook als ouders niet bij elkaar wonen. Als jij en je partner uit elkaar gaan, moet je een financiële regeling afspreken. Dit heet kinderalimentatie.
De plicht om de kosten van verzorging en opvoeding te betalen geldt tot je kind 18 jaar is. Vanaf 18 tot 21 jaar moet je als ouder de kosten van levensonderhoud en studie betalen. Bron: Rijksoverheid
Tip!
Op deze pagina van de Rijksoverheid vind je een overzicht van de wettelijke verplichtingen als ouder, waar het gaat om financiële zaken en om het verrichten van officiële handelingen namens je kind.
Waar vind ik hulp of advies?
Per thema is op Digidingen-desk benoemd waar je hulp kan krijgen als je er niet uitkomt. Voor algemene vragen kun je terecht bij:
- De Bibliotheek – In de meeste bibliotheken vind je een Informatiepunt Digitale Overheid waar je geholpen kunt worden met vragen over o.a. DigiD, belastingen, toeslagen, zorg en je rijbewijs. De hulp bij het Informatiepunt Digitale Overheid is gratis. Ook als je geen lid bent.
- Het buurthuis of jongerenpunt – Loop je ergens tegenaan en heb je behoefte aan informatie of advies? Neem contact op met het buurthuis, wijkcentrum of jongerenpunt bij jou in de buurt.