Wat is een rijbewijs?
Een rijbewijs is een pasje dat je nodig hebt om een bepaald motorrijtuig te mogen besturen. Om een rijbewijs te ontvangen, moet je theorie-examen en praktijk-examen doen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Als je slaagt voor je examens, kun je je rijbewijs aanvragen bij het gemeentehuis.
Een scooter valt onder de categorie bromfiets. Dus waar we het hebben over een bromfiets, kan het ook over een scooter gaan.
Vanaf welke leeftijd mag ik rijlessen volgen en examen doen?
Bromfiets-rijbewijs
Theorie-examen doen voor het bromfietsrijbewijs (rijbewijs AM) kan vanaf 15,5 jaar. Rijlessen volgen kan vanaf 16 jaar. Om praktijkexamen te mogen doen bij het CBR, moet je minimaal 16 jaar zijn.
Voorwaarde is dat je:
- een theoriecertificaat hebt.
Auto-rijbewijs
Theorie-examen doen voor het autorijbewijs (rijbewijs B) kan vanaf 16 jaar. Rijlessen volgen kan vanaf 16,5 jaar. Om praktijkexamen te mogen doen bij het CBR, moet je minimaal 17 jaar zijn.
Voorwaarde is dat je:
- een theoriecertificaat hebt;
- een Gezondheidsverklaring hebt ingevuld.
Hoe reserveer ik een theorie-examen? (stappenplan)
Je theorie-examen vraag je aan bij het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR). Bekijk hieronder het stappenplan theorie-examen aanvragen voor bromfiets of auto....
Online stappenplan bromfiets
PDF stappenplan bromfiets
Online stappenplan auto
PDF stappenplan auto
Hoe laat ik een theorie-examen reserveren door mijn opleider?
Om je theorie-examen te laten reserveren door je opleider, moet je daar eerst via een machtiging toestemming voor geven. Hiermee voorkom je dat iemand anders een theorie-examen voor jou reserveert en jouw gegevens gebruikt, zonder dat jij hiervan op de hoogte bent of dit zonder jouw toestemming doet. Je machtigt je opleider via Mijn CBR en moet hierbij inloggen via DigiD. Zorg ervoor dat je het CBR-opleidernummer hebt. Dit nummer zoek je op in de rijschoolzoeker of vraag je aan bij je opleider.
Hoe vraag ik een praktijk-examen aan?
Je praktijkexamen vraag je aan via je rijschool. Je moet je rijschool daarvoor machtigen via mijn.cbr.nl. De rijschool reserveert het praktijkexamen via het online reserveringssysteem van het CBR. Overleg met je opleider welke datum het beste uitkomt. Je opleider kan dan de datum van het examen voor je vastleggen in het systeem en ontvangt de officiële uitnodiging voor het praktijkexamen. De officiële uitnodiging ontvang je van de opleider.
Hoe vul ik een gezondheidsverklaring in? (stappenplan & video)
Je moet een aantal vragen over je gezondheid beantwoorden voordat je je praktijk-examen auto-rijbewijs mag doen (voor het praktijk-examen bromfiets hoeft dit niet). Het CBR wil weten of je geestelijk en lichamelijk in staat bent om auto te rijden. Dit is belangrijk voor de verkeersveiligheid. Alle informatie over het invullen van de Gezondheidsverklaring vind je op deze webpagina van het CBR.
Hoe vraag ik mijn rijbewijs aan? (stappenplan)
Tips
- In de bibliotheek kan je vaak gratis oefenen met verschillende theorie-examens voor het rijbewijs auto, motor en bromfiets. De proefexamens sluiten aan op de examens van het CBR, maar worden niet door het CBR gemaakt.
- Je hebt goede en minder goede rijscholen. Kies dus zorgvuldig en bereid je goed voor om in één keer je rijbewijs te halen. Op deze website van het CBR vind je nog meer tips die handig zijn bij het halen van je rijbewijs.
- Op deze website van de Rijksoverheid vind je alles wat je moet weten als je rijbewijs gestolen of verloren is.
Waar kan ik hulp krijgen?
Heb je vragen over je theorie-examen, praktijk-examen of rijbewijs? Neem dan contact op met:
- CBR – Voor vragen over je theorie-examen of praktijk-examen ga je naar de website van het CBR of vul je het contactformulier in. CBR deelt ook tips via hun Instagram-account. Je kunt ook bellen met de klantenservice van het CBR via 088 – 227 77 00.
- Jouw gemeente – Voor vragen over het aanvragen of verlengen van je rijbewijs. Bezoek de website van jouw gemeente.
- De Bibliotheek – In de meeste bibliotheken vind je een Informatiepunt Digitale Overheid waar je geholpen kunt worden met vragen over o.a. je rijbewijs of theorie-examen. De hulp bij het Informatiepunt Digitale Overheid is gratis. Ook als je geen lid bent.
- Het buurthuis, wijkcentrum of jongerenpunt – Loop je ergens tegenaan en heb je behoefte aan informatie of advies? Neem contact op met het buurthuis, wijkcentrum of jongerenpunt bij jou in de buurt.